Dr. Nela Gašpar o mariologiji i ekleziologiji PDF Ispis E-mail
Autor Zvonko Ranogajec   

(Otočac, 22.2.2014.) - U pastoralnoj dvorani župe Presvetog Trojstva u Otočcu održano je u subotu 22. veljače predavanje dr. Veronike Nele Gašpar na temu mariologije i ekleziologije za sudionike tečaja za vjeru u Gospićko-senjskoj biskupiji. Skup je otvorio župnik Otočca i generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. mr. Tomislav Šporčić. U ime Odbora za katehezu biskupije pozdravio je sudionike tečaja vjere na trećoj suboti, njih 40 te najavio profesoricu dogmatskih predmeta na Teologiji u Rijeci dr. Nelu Gašpar.

Dr. Gašpar je govoreći o BDM istaknula da je ona prethodnik Crkve i njen najizvrsniji član. Promjene u Crkvi vezano za bogorodicu Mariju vratiće je u njeno središte. Biskupska konferencija Rima a kasnije i HBK vratiće kolegije mariologije na katolička učilišta a Fatima, Lurd i Međugorje kao mjesta posebne prisutnosti bogorodice Marije postati će tri mjesta s najviše okupljenih vjernika na svijetu. Štovanje Marijino posebno je značajno u današnje vrijeme neoliberalnog kapitalizma kada je važno isticanje majke kao one koja je stožer doma i obitelji koji u sadašnjim uvjetima dobivaju suprotni značaj. Dr. Gašpar je istaknula je 4 vjerske istine o BMD, Bogorodicu, djevicu te odluke o bezgrešnom začeću i uznesenju Blažene Djevice Marije. Odluke su samo donijele dogovor o onome što su vjernici i prije njih slavili stoljećima.
U drugom dijelu s. Nela je govorila o ekleziologiji odnosno o Crkvi kao apostolskoj i vjerničkoj zajednici kojoj je Bog ostavio dva izvora, Riječ Božju i sakramente. Vjernicima su ostavljeni darovi Duha Svetoga ali i grijesi koji ih dovode u napast. Slaveći BDM slavimo i genij žene koja je prepoznala vrijednosti ljudskog života i koja ga štiti. U raspravi je dr. Gašpar uspoređujući više konfesija istaknula snažnu iskustvenu dimenziju kod Židova te jaku duhovnost glede štovanja Marije kod pravoslavaca, posebno vezano za ikone.