Proslava Svetog Antuna Opata u Vojnovcu PDF Ispis E-mail
Autor Josip Anušić   

(Vojnovac, 18.1.2014.) - Vojnovac je filijala župe Cerovnik. Za patrona imaju Sv. Antuna Padovanskog koji se slavi u lipnju mjesecu. Međutim, štovatelji "jednoga" svetoga Ante su štovatelji i "drugoga". Ovoga "drugoga" jednako svečano, kao i patrona, su proslavili i Vojnovčani.

Štovatelji Sv. Antuna iz ovoga malog mjesta i okolnih: Cerovnik, Skradnik, Oštarije, Josipdol, Plaški, okupili su se u subotnje prijepodne, dan nakon blagdana, proslaviti Svetog Antuna Opata ili "zimskog" u kapelici smještenoj u prizemlju društvenog doma Vojnovac. Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Robert Zubović, ogulinski dekan i župnik, sa župnikom pop Antunom Luketićem i župnikom iz Lipe popom Matom Pavlićem koji je propovijedao na ovom slavlju. Sve nazočne pozdravila je Milena Jularić kraćim govorom, a pučkom poetskom rimom prikazala je suradnju, suradnike i rad u ovoj filijali zadnjih godina, uz to i ono što očekuju u budućnosti: ni manje ni više, hoće crkvu.

Pop Mato Pavlić, rođenjem iz ove župe, Cerovnik, često je viđen u ovoj kapelici i rado se odaziva na poziv za druženje s ovim vjernicima. Na uvodu u propovijedi prisjetio se nekih svečanih trenutaka za ovu filijalu, a naročito postavljanja i blagoslova zvona kojeg je također predvodio. Zatim, još jednom je podsjetio da je ova filijala posvećena Antunu Padovanskom, kojega prikazuju slika i jedan kip u kapelici, ali da ovaj pobožni puk s jednakom ljubavi slavi i Antuna Opata, prvoga pustinjaka iz tadašnjeg kršćanskog Egipta. Umjetnici ga najčešće prikazuju okruženog domaćim životinjama, u redovničkoj odjeći s dugom bradom i štapom u ruci. "Sveti Antun Opat, važno je napomenuti, sudjelovao je u radu prvoga koncila u Niceji iako nije bio biskup, koji su redoviti sudionici koncila. Na tom koncilu bio je i Sveti Nikola, biskup iz Mire, kojem je posvećena jedna crkva u Modrušu. Mišljenje Antuna o temi krivovjerja bilo je važno biskupima, a upravo zbog toga po čemu ga poznajemo: molitvi i povučenosti u osamu da bi dublje proniknuo u Božju riječ. Kao bršljan koji uz pomoć zida ili stabla raste u visinu, tako je i Sveti Antun pomoću Božje riječi rastao prema slavi Božjoj. Dragi vjernici, tim putem i mi pođimo." - istaknuo je pop Mate Pavlić.

Svečanu crtu ovoga misnog slavlja uvećano je jednoglasnim pjevanjem božićnih pjesama svih nazočnih uz orguljsku  pratnju Franje Puškarića.
Nakon mise svi nazočni su pozvani na ručak uz nastavak druženja u prostorije na katu koje su tom  prigodom blagoslovljene u znak dovršetka blagoslova po obiteljima. Uz jelo i piće, dobro druženje, zapjevali su se i Lički "hitovi", te druge domoljubne i duhovne pjesme. Druženje je trajalo do u predvečerje. Vojnovčanima sve čestitke i zahvale za izvrsnu organizaciju.