Vjeronaučna olimpijada o doprinosu Crkve znanosti PDF Ispis E-mail
Autor Zvonko Ranogajec   

(Gospić, 20.2.2014.) - U Gospiću je u osnovnoj školi dr. Jure Turića održana vjeronaučna olimpijada za vjeroučenike osnovnih i srednjih škola Gospićko-senjske biskupije koja je ove godine imala temu „Katolička crkva i znanost-doprinos i odnosi“. Ove godine sudjelovala je 21 osnovna škola i 8 srednjih s ukupno 108 vjeroučenika i 29 mentora. Sudionike su pozdravili predstojnik Katehetskog ureda Gospićko-senjske biskupije vl. Nikola Turkalj, ravnatelj škole domaćina Ivica Radošević, zamjenica gradonačelnika Gospića Marta Grgurić te mjesni biskup mons. dr. Mile Bogović. U organizaciji su sudjelovali voditelj stručnog vijeća za srednje škole Dario Košćak, predsjednica biskupijskog povjerenstva Makove olimpijade Ana Stipetić kao i tajnica KU s. Robertina Medven. U pauzi natjecanja sudionici su posjetili gospićku katedrali Navještenja BDM o kojoj im je govorio župnik i dekan gospićki i rektor katedrale Mile Čančar.

Biskup je govoreći o odnosu Crkve i znanosti istaknuo da je Crkva cijelu Europu naučila pismenosti. Dok je franački vladar Karlo Veliki vladao Svetim Rimskim Carstvom i polovicom Europe bio je nepismen, no svećenici su istovremeno bili pismeni i prenosili su tada poznata znanja. Crkva je osnivala prve škole u Europi i Zagrebačko sveučilište 1669. Godine osnovala je Crkva. Biskup Josip Juraj Strrossmayer osnovao je prvu akademiju znanosti i umjetnosti kod Hrvata i susjeda a prvi predsjednik bio je svećenik tadašnje senjsko-modruške biskupije i kasniji biskup i historiograf Franjo Rački. Crkva se kroz povijest iskazala kao zajednica širitelja znja, zaključio je biskup Bogović.
Kod osnovnih škola pobijedila je ekipa OŠ Slunj u sastavu Lucija Cindrić, Dorotea Rendulić, Josip Šajkar i Maksim Magdić uz mentoricu Maju Goldašić ispred OŠ Josipdol, PŠ Oštarije i OŠ Perušić. Kod srednjih škola pobijedila je Gimnazija Bernardina Frankopana iz Ogulina u sustavu Ivan Hečimović, Filip Franjković, Martina Kesner i Monika Vukelja uz voditelja Stanka Smiljanića.