Katehetski ured Gospićko-senjske biskupije
Vjeronaučna olimpijada o doprinosu Crkve znanosti PDF Ispis E-mail
Autor Zvonko Ranogajec   

(Gospić, 20.2.2014.) - U Gospiću je u osnovnoj školi dr. Jure Turića održana vjeronaučna olimpijada za vjeroučenike osnovnih i srednjih škola Gospićko-senjske biskupije koja je ove godine imala temu „Katolička crkva i znanost-doprinos i odnosi“. Ove godine sudjelovala je 21 osnovna škola i 8 srednjih s ukupno 108 vjeroučenika i 29 mentora. Sudionike su pozdravili predstojnik Katehetskog ureda Gospićko-senjske biskupije vl. Nikola Turkalj, ravnatelj škole domaćina Ivica Radošević, zamjenica gradonačelnika Gospića Marta Grgurić te mjesni biskup mons. dr. Mile Bogović. U organizaciji su sudjelovali voditelj stručnog vijeća za srednje škole Dario Košćak, predsjednica biskupijskog povjerenstva Makove olimpijade Ana Stipetić kao i tajnica KU s. Robertina Medven. U pauzi natjecanja sudionici su posjetili gospićku katedrali Navještenja BDM o kojoj im je govorio župnik i dekan gospićki i rektor katedrale Mile Čančar.

Više...
 
Rezultati i poredak ekipa na vjeronaučnoj olimpijadi 2014. u Gospiću PDF Ispis E-mail
Autor Josip Anušić   

  Gospić,19.02.2014.-Vj.ol. - ljestvica konačnog poretka ukupno pismeni test tombola milijunak
1. OŠ Slunj, SLUNJ 72,25 43,25 18 11
2. OŠ Josipdol, PŠ Oštarije 61,75 34,75 10 17
3. OŠ Perušić, Perušić 59,25 30,25 18 11
4. OŠ Dr. Jure Turića, Gospić 56,75 35,75 14 7
5. OŠ Cetingrad, Cetingrad 46,50 30,50 10 6
Više...
 
Poziv za vjeroučitelje na stručni aktiv i duhovne vježbe PDF Ispis E-mail
Autor vlč. Nikola Turkalj   

Poziv vjeroučiteljicama i vjeroučiteljima laicima na duhovne vježbe i svim vjeroučiteljima na II. stručno vijeć.
Poštovani vjeroučiteljice i vjeroučitelji!
Svaki vjeroučitelj pozvan je na trajnu duhovnu formaciju. Stoga, odazovite se rado na
d u h o v n e v j e ž b e koje će se za Vas održavati od 18. (petak) do 20. (nedjelja) listopada 2013. u Pastoralnom centru Marija Majka Crkve, Mukinje bb, Plitvice. Duhovne vježbe počinju u petak nakon stručnog vijeća, u 19,00 sati, a završavaju u nedjelju s objedom.
Voditelj duhovnih vježbi bit će, Radoš mr. Bože, duhovnik Bogoslovnog sjemeništa i  profesor na KBF-u u Đakovu.
Tema: ODGOJ ZA SLOBODU U ZNAKU KRIŽA

Više...
 
Biskupova poruka prigodom Katehetske nedjelje PDF Ispis E-mail
Autor s.Robertina Medven   

I. Biskupova poruka prigodom Katehetske nedjelje

Poštovani roditelji, odgojitelji, učitelji i nastavnici, vjeroučiteljice i vjeroučitelji, braćo svećenici, draga djeco i mladi! Srdačno vas pozdravljam u ovu nedjelju 25. kroz godinu, kojom u našoj biskupiji slavimo Katehetsku nedjelju.
Na općem planu Crkve, prošle godine Papa Benedikt XVI. otvorio je Godinu vjere koja i dalje traje do blagdana Krista Kralja. Na razini Biskupije prošla i pretprošla pastoralna godina bile su u znaku Godine župne kateheze i u tom smislu dali smo odgovarajuće smjernice za rad.
1. Odgoj za slobodu u znaku križa
Sve ove smjernice, upute koje smo dali za župnike, vjeroučitelje, treba ugraditi i u ovu novu pastoralnu godinu koja je za našu Biskupiju proglašena Godinom odgoja za slobodu u znaku križa. Povod tome je 1700. obljetnica Milanskog edikta (313.-2013.) kad je car Konstantin, sin velike majke sv. Jelene, potaknut znakom s neba: In hoc signo vincest, „U ovom ćeš znaku pobijediti“, tj. u znaku križa, dao kršćanima i drugim religijama, slobodu ispovijesti vjere. U tom znaku vidjeli su svoju pobjedu i pobjedu čovjeka općenito koji su prihvatili svoj križ i s Kristom ga nosili kroz život, u tom znaku pobijedili su brojni hrvatski mučenici, poput Miroslava Bulešića kojega će Crkva ovih dana podignuti na čast oltara i postaviti svima nama kao uzor i primjer vjere u pobjedu Križa. 

Više...
 
Katehetski dan i stručno vijeće vjeroučitelja Gospićko-senjske biskupije PDF Ispis E-mail
Autor Zvonko Ranogajec   

(Gospić, 7.9.2013.) - U subotu 7. rujna u Gospiću je održan katehetski dan za vjeroučitelje Gospićko-senjske biskupije kao i prvo stručno vijeće za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola biskupije. Susret je započeo pokorničkim bogoslužjem o misom koju je u crkvi sv. Ivana Nepomuka predslavio generalni vikar biskupije mons. mr. Tomislav Šporčić u suslavlju više svećenika, vjeroučitelja.
         U homiliji mons. Šporčić je predstavio život sveca Marka Križevčanina koji po cijenu mučenja i smrti nije htio izdati svoju papinsku vjeru i prijeći na kalvinizam. Katolički nauk je i apostolski nauk zajedništva, molitve i euharistije, po čemu je i danas putokaz vjeroučiteljima u širenju evanđelja kod mladih.
        Nakon mise susret je nastavljen u ordinarijatu biskupije gdje je mons. Šporčić dvadesetero vjeroučitelja uručio kanonske mandate za nastupajuću vjeronaučnu godinu. Nakon toga mons. Šporčić predstavio je nacrt pastoralnog plana biskupije za narednu godinu koja će biti u znaku „Odgoja za slobodu u znaku križa“. S time u vezi dao je osvrt na prošle godine započeti tečaj vjere koji je završilo pedesetak animatora a koji će se nastaviti i ove godine. Nakon toga je predavanje na temu „Preventivni sustav u odgoju omladine“ održao don Ivan Šibalić, povjerenik za mlade Hrvatske salezijanske provincije.

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 15