Nedjelja bogata proslavama PDF Ispis E-mail
Autor s.Robertina Medven   

(Gospić, 2.2.2014.) - U župi Navještenja BD Marije u Gospiću bilo je posebno svečano na sv. misi u 10,00 sati koju je predvodio biskup mons. Mile Bogović, a koncelebrirali su, domaći župnik mons. Mile Čančar i kapucin iz Karlobaga fra Nikola Bašnec. Na početku je održan obred blagoslova svijeća. Budući da je kišilo, nije održana procesija. Katedralni zbor popratio je blagoslov svijeća pjevanjem hvalospjeva starca Šimuna: „Krist svjetlost naroda i slava Izraelova“ (Lk 2, 29-32), kao i cijelu sv. misu pod vodstvom župnog vikara vlč. Josipa Šimatovića. Svijeće se od prvog stoljeća stavljaju na oltar i u liturgiji imaju važnu ulogu: u vazmenom bdijenju, kod krštenja, sv. pričesti, na sv. potvrdi, kod sprovoda. Označuju Krista – Svjetlo svijeta!

Biskup je u propovijedi tumačio najprije evanđeosko izvješće o Isusovom prvom dolasku u Hram prigodom prikazanja 40. dan nakon rođenja. Tu je susreo bogobojazne služitelje hrama, Šimuna i Anu, koji su ga željno očekivali. „I Starac Šimun i proročica Ana predstavljeni su kao osobe koje su u svom zemaljskom životu snažno usmjerene prema nebu. Šimun je vidio bijedu svog naroda, ali nije očekivao spasenje od ove ili one stranke ili pojedinca, nego je utjehu Izraela očekivao od Boga. Njegova utjeha i nada imali su svoje uporište u Bogu. Slično je i proročica Ana: nije napuštala hrama.“

Biskup je potom nastavio da Crkva danas slavi i Dan posvećenog života te rekao: „Redovnici su oslobođeni mnogih veza sa svijetom od kojih se ne mogu osloboditi drugi ljudi, ljudi obiteljski koji žive u svijetu: od brige za svjetovno bogatstvo, za svjetovnu karijeru, pa čak i od najjače navezanosti u ovom svijetu, - one na crti muško-žensko koja se institucionalizira u obitelji. Po tome su oni, poput Šimuna i Ane, tijesno povezani s Nebom, bez nekih svjetovnih službi i odnosa. Slobodni su!
Kad bi netko išao u redovnički stalež zato što ne želi prihvatiti odgovornost i brigu u svijetu, to bi onda bila sloboda bez križa, bez ljubavi prema Kristu i njegovom poslanju. I tu vidimo koliko je aktualno naše ovogodišnje pastoralno geslo: 'Odgoj za slobodu u znaku križa!' Naša biskupija veoma je siromašna redovništvom. Imamo, zapravo, samo samostan redovnika kapucina u Karlobagu i kuću sestara Presvetog Srca Isusova u Otočcu. Prije dolaska Turaka na području na kojem se prostire naša biskupija bilo je onda 20 samostana… Danas ćemo posebno moliti za redovnička zvanja u našoj biskupiji.“ U ovu nedjelju Crkva slavi i Dan života pa je Biskup pozvao supružnike da su dužni vršiti svoja bračna obećanja po pitanju rađanja novih života i uzdržavanja obitelji. Biskup je na ovoj misi podijelio sakrament sv. krštenja djevojčici Eleni Čuljat.
Na kraju mise je župnik obavijestio da će u nedjelju 9. veljače u 12,00 sati u kapucinskoj crkvi u Rijeci sv. misu predvoditi naš Biskup na svršetku biskupijskog procesa proglašenja blaženim fra Ante Tomičića koji je rodom iz župe Ričice. Prikupljene materijale poslat će u Rim na završnu provjeru i odluku.
Budući da je nedjelja, malobrojni redovnici i redovnice nisu se mogli okupiti na zajedničku proslavu u katedrali, jer su zauzeti pastoralnim obvezama. Svima čestitamo Dan posvećenog života!
s. Robertina Medven