GOSPIĆKO-SENJSKA BISKUPIJA
Biskup dr. Mile Bogović: Bitka oko uspostave tzv. novoga svjetskog poretka PDF Ispis E-mail
Autor www.hkv.hr/Darko Pavičić   

Poštovani gospodine biskupe, kao da smo nakon 1945. kad se radi o svjetonazorskim sukobima između vjernika i ateista. O čemu se radi?

Mnogima je ovih dana doista došla na pamet 1945. godina kada su komunisti došli na vlast. Nije se tada pitalo tko ima pravo, nego tko ima vlast, tko je pobijedio. Razvijao se kult vlasti i vlastodržaca. Vlašću se tada moglo opravdati svaki čin pobjednika. Taj neugodni zadah i danas je u zraku. Još je „praotac" komunista Marx pisao da su drugi povijest tumačili, a komunisti je trebaju mijenjati. Kad ne ide evolucijom, onda svim revolucionarnim sredstvima. 
     Sliku Hrvatske treba – po njima – mijenjati. Ima u njoj previše katolika i mnoge skupine i ideologije žarko žele da se to mijenja, tj da se broj smanji. Nakon zadnjeg popisa stanovništva neki su radosno konstatirali da nas ima na popisu manje za 200.000. Nisu željeli usporediti opći demografski pad. Ako katolika ima najviše, najviše ih i umire. Svakako je i ovdje na djelu tendencija da naš narod bude manje katolički odnosno vjernički. Ustvari ovo je bitka oko uspostave tzv. novoga svjetskog poretka. 
   Želi se imati jednu vladu, jednu vojsku, jednu banku. Izgubivši Jugoslaviju naši komunisti lako na to pristaju. Domoljubno odbacuju, prihvaćaju internacionalno na taj način da oni plivaju i da im je materijalno dobro. To im je vrhovni smisao življenja, jer ne priznaju onostranost.

Više...
 
42. sabor mladih katolika Gospićko-senjske biskupije PDF Ispis E-mail
Autor Zvonko Ranogajec   

(Senj, 14.12.2013.) -  U Senju se održava 42. Sabor mladih katolika Gospićko-senjske biskupije. Tijekom dopodneva preko 70 sudionika iz svih 6 dekanata biskupije okupili su se u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Milutin Cihlar Nehajev gdje je sabor otvoren i gdje je predavanje na temu „Sloboda i istočni grijeh“ održao profesor na riječkoj Teologiji dr. Richard Pavlić, nakon čega je u senjskoj katedrali Uznesenja BDM za sabornike misu predslavio biskupijski povjerenik mons. mr. Tomislav Rogić.
Biskupijski povjerenik za mlade Gospićko-senjske biskupije mons. mr. Tomislav Rogić podsjetio je da je u zadnjih desetak godina održavanja sabora njih šest održano u Senju i da će ovaj sabor kao i prethodni u Slunju progovoriti o ovogodišnjoj pastoralnoj temi biskupije „Slobodi za odgoj u znaku križa“. Dr. Pavlić mladima je pojasnio dio od ovogodišnjeg gesla pastoralne godine biskupije a to je „sloboda i istočni grijeh“.

Više...
 
Komisija za hrvatski martirologij o neprimjerenom načinu iskapanja na grobištima žrtava komunističkog režima PDF Ispis E-mail
Autor vlč. Marinko M.   

(Zagreb, 29.1.2014.) - U prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, pod predsjedanjem gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića, održana je 29. siječnja deseta sjednica Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij.
Komisija je veliku pozornost posvetila događanjima vezanima uz iskapanja pobijenih u rujnu 1946. na lokalitetu Tupale kraj Sinca (Ličko-senjska županija) i Vrgorac (Splitskom-dalmatinska županija). Poslove iskapanja vodilo je Povjerenstvo za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja žrtava Drugog svjetskog rata i groblja poslijeratnog razdoblja. Povjerenstvo djeluje u sklopu Ministarstva branitelja. Predsjednik je obavijestio članove o tijeku događanja od početka iskapanja pa do otkrivanja spomenika u Tupalama te izložio kako je sve to predstavljeno u medijima. U raspravu se veoma aktivno uključio i Franjo Talan, član spomenutog Povjerenstva u ime Hrvatske biskupske konferencije.
Jednodušan je stav članova Komisije da iskapanje žrtava u tim mjestima nije bilo izvedeno sukladno civilizacijskim i pravnim standardima, prvenstveno zato što je povrijeđeno dostojanstvo žrtve, pravo rodbine i pravo naroda na istinu.
Žrtva je tretirana kao puki statistički podatak; sve je obavljeno na brzinu, čak se nije ispitalo ni broj ubijenih, a kamo li njihova imena, razlog i način ubijanja.

Više...
 
Premijerni broj Krbave- lista Udbinskog dekanata PDF Ispis E-mail
Autor Zvonko Ranogajec   

(Udbina, 17.12.2013.) - Tijekom Adventa izišao je iz tiska premijerni broj glasila Udbinskog dekanata, lista Krbave. Glavni urednik lista je župnik i dekan udbinski mons. mr. Tomislav Rogić, lektoru su obavili čs. Robertina Medven i Zlatko Brkić a u nakladi 600 primjeraka tikanje je obavila Tiskara Šuljić iz Rijeke. Na naslovnici dominira križ krbavskih biskupa a na zadnjoj stranici obnovljena crkva Male Gospe u Boričevcu. Mons. Rogić uvodnik objašnjava razloge pokretanja ovog lista nakon čega prezentira prvu encikliku pape Franje „Lumen fidei-svjetlo vjere“, nakon čega donosi poslanicu biskupa Bogovića povodom nove pastoralne godine. Zatim se donose aktivnosti oko uspostave Udbinskog dekanata nakon dekreta biskupa Bogovića od 26. rujna 2012. godine kao i aktivnosti u 12 župa u kojima djeluje 6 svećenika. Krbava zatim predstavlja Crkvu hrvatskih mučenika kao nacionalno svetište uz glavne događaje takvog predznaka od proslave Dana hrvatskih mučenika preko S(u)dbinskih razgovora. 

Više...
 
Biskup Mile Bogović na misi o godišnjici smrti vlč. Mile Ivančića PDF Ispis E-mail
Autor Zvonko Ranogajec   

(Zavalje, 8.2.2014.) - U subotu 8. veljače 2014. navršila se godina dana od tragičnog ubojstva župnika župe sv. Franje Asiškog u Zavalju vlč. Mile Ivančića. Na obilježavanju tužne godišnjice i mise zadušnice koju je predslavio gospićko-senjski biskup Mile Bogović okupio se velik broj župljana župe Zavalje, župe Bihać (velik broj ih je došao pješice) kao i susjednih župa Slunjskog dekanata u Republici Hrvatskoj: Vaganca, Drežnika i Korenice. Došao je i veći broj Zavaljčana raseljenih po Zagrebu, Sisku, Rijeci, i Korenici. Svi su oni došli dati zahvalnost ovom čovjeku koji je živio za svoj narod.

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 300