Biskup Mile Bogović na misi o godišnjici smrti vlč. Mile Ivančića PDF Ispis E-mail
Autor Zvonko Ranogajec   

(Zavalje, 8.2.2014.) - U subotu 8. veljače 2014. navršila se godina dana od tragičnog ubojstva župnika župe sv. Franje Asiškog u Zavalju vlč. Mile Ivančića. Na obilježavanju tužne godišnjice i mise zadušnice koju je predslavio gospićko-senjski biskup Mile Bogović okupio se velik broj župljana župe Zavalje, župe Bihać (velik broj ih je došao pješice) kao i susjednih župa Slunjskog dekanata u Republici Hrvatskoj: Vaganca, Drežnika i Korenice. Došao je i veći broj Zavaljčana raseljenih po Zagrebu, Sisku, Rijeci, i Korenici. Svi su oni došli dati zahvalnost ovom čovjeku koji je živio za svoj narod.

Misu zadušnicu predslavio je gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović uz koncelebraciju 12-orice svećenika biskupije kao i iz Bihaća koji pripada Banjalučkoj biskupiji u BiH. Biskup u homiliji ocrtao slavnu povijest župe Zavalje koja je nekad brojila i više od 3.000 vjernika. Tu su djelovali poznati svećenici Franjo Dominez, Fran Prpić koji su svojim pastoralnih radom napravili temelj za brojna duhovna zvanja ove župe, svećenika i časnih sestara. Ovoj župi bili su i svećenici mučenici, Juraj- Đuku Mihić, ubijenog od partizana za čiji grob i danas ne znamo, Stjepan Gabrić, smrt u zatvoru pod sumnjivim okolnostima. Među njima je i vlč. Mile Ivančić. Nakon mise biskup je progovorio o aktualnoj situaciji. Povjerio je vlč. Mili Šajfaru iz Drežnika brigu za ovu župu. Vjernike je zamolio da ostanu u zajedništvu sa sadašnjim župnikom i biskupom. Ako radimo na svoju ruku možemo štošta pokvariti, naglasio je biskup.
Nakon mise i blagoslova svi su pošli na obližnje groblje gdje je biskup predvodio kratku molitvu. Napustili smo grob u kojem leže posmrtni ostaci vlč. Mile zajedno sa svojim roditeljima Grgom i Anom. U srcu tuga, nevjerica ali i nada da zadnju riječ nema smrt.