Svijećnica u Senju PDF Ispis E-mail
Autor Blaženka Ljubović   

(Senj., 2. 2. 2014.) - U senjskoj katedrali Uznesenja BDM svečano je proslavljena Svijećnica, blagdan utemeljen prema stvarnom događaju iz Isusova života, kada su ga roditelji po židovskom običaju prikazali u Hramu 40 dana nakon rođenja tj. Božića. Crkva također na taj dan se spominje osoba posvećenog života, osoba koje se na poseban način posvećuju Bogu. Ovaj blagdan zajedno s blagdanom Navještenje Gospodinovo (Blagovijest) svojim sadržajem pripada grupi Božićnih blagdana iako je izvan Božićnog blagdanskog kruga.
Središnje svečano misno slavlje predvodio je senjski župnik dr. Richard Pavlić. Liturgijsko pjevanje tijekom svete mise predvodio je katedralni zbor sv. Cecilije uz orguljsku pratnju gospodina Milana Dučića, pod vodstvom gospodina Ivana Prpića.
Na početku svete mise uz asistiranje ministranata Župnik je blagoslovio svijeće, nakon blagoslova u katedrali je uslijedio ophod s upaljenim svijećama k oltaru.

U svojoj propovijedi Župnik je pojasnio blagdanska čitanja iz Evanđelja, također se osvrnuo na Isusovo djetinjstvo i važnost Evanđelja u naviještanju vjere. Govoreći o liturgijskoj godini spomenuo je Božićno vrijeme - otajstvo Isusova rođenja i vrijeme nakon Božića tj. vrijeme kroz godinu u kojem je Isus javno djelovao. U nastavku propovijedi objasnio je višeznačnost Isusovog prikazanja u Hramu. Kazao je, to što su Marija i Josip prikazali Isusa u Hramu govori nam da su Josip i Marija bili pobožni te da su vjerno obdržavali židovske vjerske propise. A to što su prinijeli dvije grlice ili dva golubića za prvorođenca, kako je rečeno u Zakonu Gospodinovu za prikazanje u Hramu govori nam da su bili siromašni, jer po tom Zakonu za prikazanje se prinosi žrtva – dar na žrtvenik, bogatiji su prinosili janje, a siromašniji dvije grlice ili dva golubića. Isus u Hramu susreće služitelje Hrama koji predstavljaju pobožni židovski puk, starca Šimuna koji ga naziva „svjetlost na prosvjetljenje naroda” i proročicu Anu koja nije napuštala Hram, danju je i noću služila Bogu, njeno služenje nagrađeno susretom s Djetetom Isusom. Njihova starost ih nije spriječila da prepoznaju i u naručje prime vječnu mladost u obostranom obogaćenju. Ovaj susret nam govori da je Isus bio prihvaćen od Židovskog naroda i od onih koji vjeruju u Boga, a Ana i Šimun ne predstavljaju samo Židove nego sve one koji danas traže Boga. Stoga Isus nije poslan samo Židovima, on pripada narodu štoviše narodima, čovjeku.
Na kraju je zaključio blagdan Svijećnice se naziva blagdan susreta, Isus se susreće sa svojim vjerničkim narodom sa Šimunom i Anom u Hramu uz pomoć Isusove majke Marije koja ga drži u naručju. Svijećnica nam dakle poručuje da Boga možemo susresti u Hramu u zajedništvu s Marijom, ako Mariju odaberemo za svoju duhovnu majku kao što je nosila Isusa, nosit će i tebe i mene, ako joj predamo svoje srce.
Blagdan Svijećnice u Katedrali uveličala su dva krštenja, naime tijekom svete mise sakrament krštenja primili su dječak i djevojčica, koji su tim činom postali članovi Kristove zajednice.

Priredila :
Blaženka Ljubović, prof.