Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije
Komisija za hrvatski martirologij o neprimjerenom načinu iskapanja na grobištima žrtava komunističkog režima PDF Ispis E-mail
Autor vlč. Marinko M.   

(Zagreb, 29.1.2014.) - U prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, pod predsjedanjem gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića, održana je 29. siječnja deseta sjednica Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij.
Komisija je veliku pozornost posvetila događanjima vezanima uz iskapanja pobijenih u rujnu 1946. na lokalitetu Tupale kraj Sinca (Ličko-senjska županija) i Vrgorac (Splitskom-dalmatinska županija). Poslove iskapanja vodilo je Povjerenstvo za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja žrtava Drugog svjetskog rata i groblja poslijeratnog razdoblja. Povjerenstvo djeluje u sklopu Ministarstva branitelja. Predsjednik je obavijestio članove o tijeku događanja od početka iskapanja pa do otkrivanja spomenika u Tupalama te izložio kako je sve to predstavljeno u medijima. U raspravu se veoma aktivno uključio i Franjo Talan, član spomenutog Povjerenstva u ime Hrvatske biskupske konferencije.
Jednodušan je stav članova Komisije da iskapanje žrtava u tim mjestima nije bilo izvedeno sukladno civilizacijskim i pravnim standardima, prvenstveno zato što je povrijeđeno dostojanstvo žrtve, pravo rodbine i pravo naroda na istinu.
Žrtva je tretirana kao puki statistički podatak; sve je obavljeno na brzinu, čak se nije ispitalo ni broj ubijenih, a kamo li njihova imena, razlog i način ubijanja.

Više...
 
Proslava svršetka Božićnog vremena i početka Isusovog javnog djelovanja PDF Ispis E-mail
Autor s.Robertina Medven   

(Gospić, 12.1.2014.) - Na svetkovinu Krštenja Isusova, došli smo do svršetka Božićnog vremena. Svi Isusovi blagdani, naši su blagdani. Stoga smo s Isusom proslavili i svoje KRŠTENJE. Krist nas – posebno kroz liturgijska slavlja – uključuje u otajstva svog života. Po sakramentu krštenja postali smo „drugi Krist.“ To je prijelomni životni događaj za svakog krštenika. Događa se, u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, u ime Presv. Trojstva. U Matejevu evanđelju kod Isusova krštenja pojavili su se Otac, Sin i Duh Sveti. Čovjek krštenjem postaje kršćanin, oslobađa se istočnog grijeha (i svih grijeha do tada učinjenih, ako ga prima u odraslijoj dobi), obilježen je neizbrisivim pečatom, postaje dijete Božje, Božja milina, ulazi u Isusovu smrt i snagu njegova uskrsnuća. Na svom putu do Boga treba proći kroz sve ono kroz što je i sam Isus prošao. I kao što je u ovom krštenju njegovo poslanje i njegov put, tako se i u krštenju svakog vjernika otvara put u život s Bogom.

Više...
 
BOŽIĆNA PORUKA I ČESTITKA GOSPIĆKO-SENJSKOG BISKUPA MONS. MILE BOGOVIĆA 2013. GODINE PDF Ispis E-mail
Autor vlč. Marinko M.   

Poštovani posjetitelji naših mrežnih stranica donosimo vam u cijelosti božićnu poruku i čestitku biskupa mons.dr.Mile Bogovića.

Idući ususret rođenju Božanskog Djeteta, dragi vjernici, probudimo svijest da će i danas i do kraja svijeta razni Herodi tražiti načine da pogube dijete (usp. Mt 2, 13), ali je to uvijek ugroza čovjeka i čovječanstva. Budućnost svijeta otvorena je rođenjem Djeteta. „Dijete nam se rodi, sin nam je darovan!“ – poručuje nam prorok.

Čestit Božić i blagoslovljenu 2014. godinu,
želim svim vjernicima Gospićko-senjske biskupije i svim ljudima dobre volje.

Draga braćo vjernici!
Pred nama je blagdan Božića kada slavimo otajstvo rođenja Sina Božjega kao čovjeka. S osjećajem radosti pratimo u duhu Mariju i Josipa na putu prema Betlehemu i raspjevane duše molimo da „svemu svijetu nikne spas“. U Božjem planu bilo je da se Sin Božji utjelovi u krilu žene, da se rodi i odgoji u krugu obitelji, da svoj životni vijek na svijetu proživi u uvjetima u kakvim žive i drugi ljudi. 

Dijete je budućnost

U predbožićno vrijeme nametnuta nam je rasprava o drukčijem poimanju braka i obitelji, o drukčijem poimanju čovjeka kao muškog i ženskog i o njegovim pravima. Ono što je u tome zabrinjavajuće što je na toj vjetrometini novog rasporeda dijete ostalo „bez krova nad glavom“, neosigurano i nezaštićeno u nekom zapuštenom skloništu, tretira se kao slučajno i prigodno.

Već je to dovoljan znak za uzbunu, jer je dijete budućnost čovječanstva; ako je ugroženo dijete, ugroženo je i čovječanstvo. Hoće li dijete biti plod osobne ljubavi supružnika, hoće li se roditi u okruženju u kojem ima sigurne uvjete za svoj rast i dobar odgoj, kao što su brak i obitelj, ili će se njegov dolazak i razvoj kretati mračnim putovima medicinskih eksperimenata, epruveta i frižidera i biti prepušteno poslije nestabilnim zajednicama - o tome doista, ovisi ne samo dobro djeteta nego i čovječanstva. Zato je prijeko potrebno da se uvijek dobro odvagne, kada se govori o sudbini djece, što slijedi sutra i prekosutra ako se prihvati i ozakoni neki prijedlog, da se dobro promisli kamo i dokle teče ta rijeka iz izvora koje danas stvaramo.

U raspravama o djeci i o budućnosti čovjeka čuju se često mišljenja koja se već sutra pokažu kriva, kao da se na čovjeku mogu praviti neodgovorni eksperimenti – pa da vidimo što će biti! Dijete se, nerijetko, pojavljuje kao biće na koje netko ima pravo, ali nije, pritom, jasno treba li tom djetetu osigurati prava koja mu pripadaju. Ne priznaje mu se, katkada, pravo rođenja, ni pravo na očinsku i majčinsku skrb. Neprirodno je tražiti pravo na dijete bez spremnosti na prirodno majčinstvo i očinstvo. Opasno je da se i dijete počne vrjednovati po normama tržišne ekonomije, poput robe. Kada je dijete ugroženo, ugrožena je budućnost čovječanstva.

Ne kaže se bez razloga: „Dajte dijete majci!“ Nema jače veze od one: majka – dijete. Nema boljeg razumijevanja nego na toj crti. Majčin organizam mijenja se u skladu s potrebama djeteta. Ne mogu se naći neki bolji uvjeti za rast djeteta nego li je to majčinska ljubav i nježnost te očeva zaštita i potpora. Znanost potvrđuje da je dijete slika svojih roditelja i da su oni najpozvaniji i najprimjereniji da ga odgajaju, da mu pomažu u rastu. Kada je iz nekih razloga nemoguća prisutnost bioloških roditelja u odgojnom procesu, nadomješta se to nečim drugim, ali nikako se to drugo ne može staviti na istu razinu s onim prvim.
Zamislimo mi svoj rast bez svijesti o postojanju oca i majke kraj nas!

Više...
 
Primanje biskupa Bogovića povodom Božića i Nove Godine PDF Ispis E-mail
Autor Zvonko Ranogajec   

(Gospić, 20.12.2013.) - Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović upriličio je je u Gospiću tradicionalno primanje povodom Božića i Nove Godine za predstavnike javnog života grada Gospića i Ličko-senjske županije. Čestitku biskupu u ime klera uputio je generalni vikar mons. mr. Tomislav Šporčić. Zahvalio je biskupu na brojnim aktivnostima protekle godine od gesla za novu pastoralnu godinu te skrbi za popisivanjem svih žrtava tijekom Drugog svjetskog rata i poraća. Saborski zastupnik Darko Milinović istaknuo je za biskupa Bogovića da je bio i ostao moralna vertikala te da je vrijeme da se svi zapitamo što smo uradili za Hrvatsku. Nakon što je istaknuo poražavajuće podatke glede broja nezaposlenih i dalje rastuće recesije, mr. Milinović je naveo pozitivne trendove u Ličko-senjskoj županiji te pohvalio sinergiju svjetovne i crkvene vlasti.

Više...
 
Primanje Karlovačkog župana za biskupe i dekane s prostora Karlovačke županije PDF Ispis E-mail
Autor Zvonko Ranogajec   

(Karlovac, 16.12.2013.) - U ponedjeljak je u prostorijama Karlovačke županije održano primanje Karlovačkog župana Ivana Vučića za dekane i biskupe s prostora Karlovačke županije, dva dekanata iz Gospićko-senjske biskupije, tri dekanata Zagrebačke nadbiskupije te jedan dekanat Sisačke nadbiskupije i vojnog ordinarijata. Uz biskupe Bogovića i Šaška primanju su uz župana nazočili njegovi zamjenici, pročelnici te predsjednik županijske skupštine Željko Bokulić.
„ Dijete koje se rodilo imalo je sigurnost u nazaretskoj obitelji,“ istaknuo je svoju misao Gospićko – senjski biskup mons.dr. Mile Bogović te nastavio. I u današnjem društvu dijete je ovih dana u središtu pozornosti. Neki traže svoja prava ali ne i za djecu. A prava djeteta su da se djeca rađaju i da imaju roditelje, oca i majku.

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 111